لگوها یکی از محبوب ترین و جذاب ترین و در عین حال آموزنده ترین اسباب بازی های موجود در بازار می باشند. مهارتهایی که کودکان از LEGO یاد می گیرند مهم و باورنکردنی هستند! اگر شما تاکنون به جنبه فوق العاده آموزشی لگوها فکر نکرده اید، با ما در این مقاله همراه شوید تا از مزایای بازی با لگو بیشتر آگاه شوید.این مهارت ها عبارتند از:
بازی با قطعات لگو یک فرصتی عالی برای ایجاد مهارت های حرکتی در کودکان می باشد! حتما می پرسید چگونه؟ جواب آن را من به شما می گویم. وقتی یک کودک قطعات لگو را برمی دارد و روی هم می چیند این کار باعث افزایش حرکت انگشتان و کمک به هماهنگی میان انگشتان و دست ها می گردد و قابلیت های حرکتی کودک را افزایش می دهد. تا حالا به این موضوع فکر نکرده بودید که درآینده، کودک مداد و خودکار را با همین انگشتان در دست می گیرد. پس وقتی کودک ساعتها سرگرم بازی و خانه سازی با قطعات لگو می گردد به تدریج عضلاتی که باید درآینده درهنگام نوشتن به کمک او بیایند قوی می شوند و او راحت تر و زیباتر می نویسد.اما چرا زیباتر؟! چون او یادگرفته است تا قطعات زیبا را چگونه در کنار هم بچیند تا یک خانه زیبا درست کند. پس در باطن خود در حال تمرین کار با انگشتان خود است تا هنری زیبا را خلق کند. خوشنویسی هم هنریست که توسط همین انگشتان خلق خواهد شد.
کودکان در هنگام ساخت لگو و بازی با آدمک ها و قطعات لگو وارد یک دنیای رویایی می شوند که در آن به راحتی با قهرمانان، تبهکاران، حیوانات و حتی اعضای خانواده روبرو می شوند؛ خانه ها و مغازه ها را می بینند؛ در خیال خود در خیابان قدم می زنند؛ به خرید می روند؛ در پارک با بچه های دیگر بازی می کنند و همه این ها به مهارت های اجتماعی آنها کمک می کند و از این طریق آنها تعامل و نحوه ارتباط با دیگران را می آموزند. در اصل لگوها بر اساس ساختار یک داستان یا انیمیشن ساخته می شوند. مثلا کودکان یک آدم کوچولو گمشده در لگو را به اداره پلیس می برند تا خانه خود را پیدا کند. با این داستان سرایی ها ذهن اجتماعی کودک کاملا خلاق می گردد.
وقتی کودک شما اثر هنری شگفت انگیز خود را که ساخت قطعات لگو می باشد به پایان می رساند، آن را فورا به شما نشان می دهد. او کاملا نسبت به آنچه که ساخته است احساس غرور می کند. پس ساخت لگو همانقدر که برای هماهنگی دست ها خوب است برای کسب انگیزه جهت رسیدن به احساس موفقیت هم خوب است. گاهی اوقات کودک داستان خود را در ذهن می سراید و با قطعات لگو داستان خود را خلق می کند و مانند یک مخترع با احساس افتخارمی گوید: “مامان …بابا…. ببینید چی ساختم! ببینید چقدر قشنگه”؛ این کارممکن است با ساخت یک آدم کوچولو شروع شود و وقتی شما کار او را تایید و تشویق می کنید اعتماد به نفس او بالا می رود و به زودی او خواهد توانست آثار پیچیده تری را بسازد.شک نکنید این کودک در آینده خواهد توانست یک شهر بزرگ را بسازد.
گاهی در هنگام بازی با قطعات لگو کودک دچار دلهره می شود. می پرسید چرا؟! من جواب آن را به شما می دهم. فرض کنید یک برج زیبا ساخته شده از قطعات لگو با یک حرکت اشتباه سقوط کند. حال فکر می کنید چه اتفاقی می افتد؟ در ابتدا این اتفاق ناامید کننده به نظر می رسد. ولی من به چشم خود دیده ام بچه هایی که به طور مرتب با قطعات لگو بازی می کنند، ناامید نخواهند شد. در عوض، آنها دوباره می سازند. بار ها اتفاق افتاده شاهکار یک کودک خراب شده است. بعد از این اتفاق آنچه که یک کودک می گوید همه ما را شگفت زده می کند “اشکال نداره، من می توانم دوباره آن را بسازم!”و این یعنی یادگیری پشتکار و تلاش…
یک کودک در هنگام ساخت لگو چه از دفترچه راهنما استفاده کند و چه به طور کامل از تخیل خود استفاده کند، به هر حال یک معما را حل می کند! کودکان با جمع کردن قطعات کوچک در اطراف خود برای ساخت یک ساختمان یا هواپیما نظم را از دل هرج و مرج بیرون می آورند.آنها عاشق حل معما هستند و یک سطل پر از قطعات لگو برای آنها یک فرصت جدید برای حل یک معمای جدید است.
قانون “علت و معلول” یکی از اولین درس های علمی است که یک کودک در هنگام بازی با قطعات لگو یاد می گیرد! حتما کودکی را دیده اید که قطعات لگو را روی هم می گذارد تا یک برج درست کند. او عاشق بالاتر رفتن ارتفاع ساختمان خود است. او به تدریج ارتفاع آن را بالاتر می برد تا جایی که حتی به اندازه قد خود او می شود. او حالا از تجربه های قبلی خود می داند که یک نیروی اضافی باعث ریختن برج او می شود. پس با احتیاط، نفس خود را حبس می کند و قطعه بعدی برج خود را قرار می دهد. در اینجا نیروی اضافی “علت” و ریختن برج “معلول” آن است. شگفت انگیز است؛نه؟ علم عامل محرک نهفته در پشت همه خلاقیت هایی است که یک کودک دارد. پایه و اساس علم این است که یک ایده را مطرح کنیم و آن را ثابت کنیم. ذاتا لگوها به طور طبیعی دارای این ایده های علمی هستند. یک کودک به سادگی با یک ایده می آید و سپس آن را توسعه می دهد.
با تعریفی ساده، فناوری استفاده از تکنیک های جدید برای انجام یک کار است. لگوها به کودکان می آموزند از مواد اولیه برای تکمیل یک کار استفاده کنند. خوب لگو به فناوری چه ربطی دارد؟! این سوال به دلیل این است که شما کودکان را دست کم گرفته اید!! بیایید با هم یک ایده جدید را تجربه کنیم. از کودک خود بخواهید از میان قطعات لگو یک وسیله جدید را بسازد که در دفترچه راهنمای آن لگو وجود ندارد. مثلا در یک لگو ماشین وجود ندارد. از کودک خود بخواهید با همین قطعات لگو یک ماشین برای شما بسازد. اینجا نقطعه عطف بازی با لگو است و کودک از پس آن بر خواهد آمد و نتایج این تجربه شما را شگفت زده خواهد کرد. کودکان در درون خود آنچنان ذهن خلاقی دارند که باورنکردنی است و لگو به شکوفا شدن استعداد آنها کمک میکند. پس فناوری درون کودک خود را کشف کنید!
کودکان لگو باز، مهندسان آینده اند! آیا می خواهید یک پل بسازید؟ پس شما باید کشف کنید که چگونه ساختار پل شما مستحکم بماند. بچه ها به سرعت یاد می گیرند که برجی که فقط با یک ستون ساخته می شود به سرعت سقوط می کند. با سعی و خطا آنها سرانجام می آموزند که باید یک پایه پایدار برای برج خود بسازند تا سقوط نکند و بتدریج آنها با یک دنیای جدید روبرو می شوند! فکرش را بکنید! آنها به زودی خواهند توانست اهرام مصر یا حتی برج ایفل را از طریق اصول مهندسی بسازند!
هر سازه ساخته شده با لگو به نوعی یک هنر است و مرزهای این هنر وابسته به قدرت تخیل یک کودک است! خلاقیت کودکان در کنار صدها قطعه لگو شکوفا می گردد. آنها می توانند از چرخ ها، شکل ها و حتی “آدمک های کوچولو” برای ساخت ایده های خلاقانه در ذهن خود استفاده کنند. این می تواند مفید، سرگرم کننده و یا حتی درمان کننده باشد.
حجم، کمیت، تناظر یک به یک، تقارن،الگوها و …همگی اصطلاحات و تعاریفی در ریاضی هستند که کودک در هنگام ساختن لگوها بصورت ناخودآگاه آنها را فرا می گیرد. جمع و تفریق را فراموش نکنید! وقتی کودک شما یک تعداد محدودی از قطعات لگو را برای تکمیل کل پروژه خود در اختیار دارد، یاد می گیرد که هر یک از آن قطعات به حساب می آیند. او می آموزد که هر قطعه، تکه و یا آدمک لگو ارزش خاص خود را دارد و اگر یکی کم شود کار ممکن است به مشکل بخورد! اما نگران نباشید! زیرا همانطور که در قبل گفتیم ذهن فناور کودکان پس از آگاهی از کمبود قطعات به کار می افتد تا با استفاده از خلاقیت خود شاهکار خود را از یک مسیر جدید و نوآورانه به سرانجام برسانند و این همان درک جیره بندی است که خود یکی از مفاهیم مهم ریاضی است.